Krist Calmeyn

Plaats 21

------ Waar woon je? ------
Ik ben afkomstig van Rumbeke en woon reeds sinds 1992 met plezier in Ieper. De historische gebouwen, het vestingslandschap en de groene omgeving, minder bosarm dan de Roeselaarse regio, maken het een aantrekkelijke plaats om te leven en te wonen.

------ Wat doe je in het dagelijkse leven? ------
Professioneel ben ik reeds 27 jaar hoofdgreenkeeper op Golfclub de Palingbeek. Daar probeer ik natuur en het onderhoud van een sportterrein zo goed mogelijk te combineren.
Daarnaast ben ik vooral actief als bestuurslid van de plaatselijke afdeling van Natuurpunt (Natuurpunt Westland). Verder zijn mijn gezin heel belangrijk en het ontspannen in een natuurlijke omgeving (wandelen, fietsen, natuurstudie…).
Ten slotte ben ik ook lid van de Milieuraad, het voedselteam van Ieper, de Ieperse badmintonclub en steek ik een handje toe bij het Repair café.

------ Waarom ben je kandidaat bij Groen Ieper? ------
Ik ben reeds lang overtuigd lid van eerst Agalev en later Groen. Onder druk van Groen en de publieke opinie wordt het overheidsbeleid heel traag omgevormd naar wat voor mens en milieu aanvaardbaar is. Toch gaat dit vaak te langzaam of in sommige gevallen zelfs nog steeds de verkeerde richting uit. Groen doet de juiste voorstellen om bv. om te gaan met klimaatopwarming terwijl andere partijen op de rem gaan staan of de belangen van de industrie vooropstellen bovenop een leefbare en duurzame planeet. 

------ Wat wens je Ieper na 2018? ------
Ik hoop dat mensen inzien dat klimaatopwarming niet voor later is, maar nu reeds gebeurt. We moeten voorkomen dat het van kwaad naar erger gaat en het klimaat helemaal op hol slaat. Om onze steden leefbaar te houden moeten we ze van hitte-eilanden veranderen in groene oases, met dak- en geveltuinen en veel openbaar groen. Ik hoop bij te kunnen dragen aan de transitie naar een koolstofarme omgeving. Ook op het lokale vlak moeten hiervoor belangrijke keuzes gemaakt worden, in plaats van wat gemorrel aan details.

------ Wat is je favoriete quote? ------
“Don't it always seem to go
That you don't know what you've got til its gone
They paved paradise
And put up a parking lot”

(uit Big yellow taxi van Joni Mitchell)

We zijn onze wereld zodanig aan het aanpassen aan onze behoeften dat we hem kapot maken. Pijnlijk maar we doen er allen aan mee.