Strenge maatregelen 50-dagenviering blijven

10 Maart 2022

Strenge maatregelen 50-dagenviering blijven

"Het gasreglement volstaat al meer dan genoeg om vandalenstreken te verhinderen en er zijn grotere prioriteiten dan leerlingen de les te spellen"

Op 5 mei is er 's avonds een fuif en op 6 mei 's morgens een ontbijt met een optreden. Naast het normale gasreglement, laat het stadsbestuur jaarlijks een specifiek politiereglement goedkeuren voor de periode met een verbod op het gebruik van zwijnenstiften, scheerschuim en andere bevuilende stoffen. De speciale politieverordening vind raadslid Vancayseele stigmatiserend en overbodig. "Het gasreglement volstaat al meer dan genoeg om vandalenstreken te verhinderen en er zijn grotere prioriteiten dan leerlingen de les te spellen," aldus het raadslid.

Om tegemoet te komen aan de leerlingen stelt Groen een zone voor met versoepelingen. "Wie die zone betreedt, zou dan medeleerlingen mogen bekladden en geeft ook toestemming om zelf beklad te worden met deze bevuilende stoffen," aldus het voorstel van Sam Vancayseele. Erbuiten kan dan vooral gewerkt worden aan een veilige uitgaansomgeving, waarin leerlingen elkaar niet lastig vallen.

Burgemeester Emmily Talpe vertelt dat haar dochter zelf één van de feestvierders zal zijn en vindt het niet wenselijk om een soort "arena of boksring" op te zetten waar iedereen elkaar zomaar kan "bespringen en bekladden". "Het zou de drempel alleen maar veel lager maken om hetzelfde te doen buiten de zone, want de eenduidigheid gaat dan verloren, zowel voor de jongeren als voor de politie," aldus burgemeester Talpe.

Groen die met dit voorstel het midden probeert te zoeken is teleurgesteld in de belerende toon. Het enige waar volgens Groen wel nood aan is, is om leerling te leren zorgen voor elkaar, ingrijpen wanneer een onbekend te veel gedronken heeft en elke vorm van misbruik voorkomen.