Groen Ieper mikt op drie zetels en gaat met vijf grote thema's naar de kiezer

03 Maart 2018

Groen Ieper mikt op drie zetels en gaat met vijf grote thema's naar de kiezer

De Ieperse afdeling van Groen stelde zaterdagmiddag het verkiezingsprogramma voor in het Perron. Er werden nog geen namen gelost voor de lijstvorming, dat gebeurt pas op 21 maart. Een twaalftal leden en sympathisanten kwamen naar het Perron voor de voorstelling van het partijprogramma. "Tachtig procent van het programma ligt vast, voor de overige twintig procent houden we nog enkele inspraaksessies", verduidelijkt voorzitter Diederik Vandenbilcke. De vijf pijlers van Groen zijn: mobiliteit, zorg en welzijn, inspraak, duurzaamheid en vrede. Een lijsttrekker wil de voorzitter nog niet bekendmaken. "Ik weet dat je graag een tipje van de sluier wil, maar we hebben het nog niet beslist. Op 21 maart komen we naar buiten met de lijsttrekker en nog een vijftal speerpunten. De rest zijn steunende plaatsen. We willen niet te snel te werk gaan zoals in 2012, toen was het nog wat zoeken voor onze partij." "Bij de vorige verkiezingen hadden we lang uitzicht op twee zetels, maar uiteindelijk haalden we 15 stemmen te weinig. Dat was wel frustrerend, want we speelden die zetel bij het laatste stembureau kwijt. We willen daar nu revanche voor nemen en mikken op twee à drie zetels. Vier? Dat is zeer optimistisch, maar waarom niet. We mogen ambitieus zijn. Ik verwacht enkele verschuivingen in het landschap. Er zijn veel wijzigingen bij de meerderheid: het kartel van CD&V en N-VA dat ermee ophoudt, het afhaken van Yves Leterme, Jef Verschoore en Dominique Dehaene en Jan Vercammen die geen schepenambt zal opnemen." Diederik beoordeelt de voorbije zes jaar. "Na een moeilijke start met Christophe Gantois en Shari Platteeuw die afhaakten, hebben we de afgelopen jaren met Vera Lannoo goed gewerkt. Er staan ook enkele frisse plantjes klaar." Twee van die frisse plantjes zijn Jordy Sabels en Sam Vancayseele, respectievelijk voorzitter en ondervoorzitter van Jong Groen Ieper. Beide jongeren krijgen wellicht een (belangrijke) plaats op de lijst. Livestream van de gemeenteraad Jordy werd ruim een jaar geleden voorzitter van de jongerenafdeling, als opvolger van Bram Vervisch. Hij gaf wat meer uitleg bij het thema inspraak. "Er is meer transparantie nodig, daarom willen we onder meer een livestream van de gemeenteraad. We denken ook aan het aanstellen van een inspraakambtenaar en de organisatie van een open forum 'IPER100' . Een debat waar we willen nadenken over de toekomst van onze stad." Sam presenteerde het thema 'zorg en welzijn'. "Met Groen Ieper willen we een sociaal huis oprichten in het stadscentrum, waar iedereen terecht kan. Onze stad moet gezonder en socialer worden", klinkt het bij de ondervoorzitter van Jong Groen. "Met Groen Ieper willen we een sociaal huis oprichten in het stadscentrum, waar iedereen terecht kan. Onze stad moet gezonder en socialer worden" - Sam Vancayseele, ondervoorzitter Jong Groen Ieper  

Een ander thema is mobiliteit. "Het STOP-principe vinden wij heel belangrijk, de huidige meerderheid hecht daar nog te weinig belang aan. STOP staat voor Stappen, Trappen, Openbaar Vervoer en Personenwagen", duidt voorzitter Diederik Vandenbilcke. "Voetgangers en fietsers zijn nog derderangsburgers in de binnenstad. We willen de auto niet bannen. Velen denken dat wij tegen het gebruik van de wagen zijn. Dat klopt niet, ook wij rijden af en toe met de auto. Een ander voorstel is het weren van lijnbussen in de binnenstad en vervangen door busjes met een lage uitstoot. Verder pleiten we voor een rondpunt bij het kruispunt van de Meenseweg en de Steverlyncklaan."

Secretaris Kathleen Bevernage stelde duurzaamheid voor. "Dat betekent geen openluchtzwembad en geen ondergrondse parking", stelt Kathleen. Huidig gemeenteraadslid Vera Lannoo zoomde wat dieper in op vrede, waarbij ze vond dat Ieper zich nog meer moet profileren als Vredesstad.