Groen Ieper verlaat gemeenteraad bij punt van Ieper 2030

05 Juni 2023

Groen Ieper verlaat gemeenteraad bij punt van Ieper 2030

Groen verliet op de afgelopen gemeenteraad de zaal toen Ieper 2030 een vraag stelde over de LGBTQIA+-vlag. Daarin bestempelt raadslid Six de vlag als een pedofielenvlag.

Groen verliet op de afgelopen gemeenteraad de zaal toen Ieper 2030 een vraag stelde over de LGBTQIA+-vlag. Daarin bestempelt raadslid Six de vlag als een pedofielenvlag. Meerbepaald haalt de partij aan dat de kleuren die symbool staan voor transpersonen (lichtblauw-roze-wit-roze-lichtblauw) verwijzen naar babykleuren en dus pedofiel zouden zijn en pedofielie verheerlijken. Deze haatspraak ligt in de lijn van eerdere extreemrechtse acties in Brugge.

Haatspraak is voor Groen geen vrijheid van meningsuiting en de vraag is volgens ons dan ook louter provocatie en stigmatiseren naar zowel transpersonen als personen die lijden aan de psychische aandoening van pedofilie (DSM-V). De tussenkomst heeft geen plaats in een discussie of debat en hoort daarom niet thuis in een gemeenteraad. Het heeft enkel als doel mensen te kwetsen en te stigmatiseren. Volgens Groen werd de grens van fatsoen overschreden.

Met deze actie wil de partij haar steun betuigen aan iedere persoon die zich gekwetst voelt.

Groen Ieper komt op dezelfde gemeenteraad tussen met de vraag om meer te doen tegen het stijgend aantal gevallen van homofobie en transfobie. Het hijsen van een vlag is een mooi gebaar en toont de steun van de stad aan de gemeenschap, maar steun is niet voldoende. Wil de stad een echte bondgenoot zijn voor queerpersonen, dan moet het ook verdere acties ondernemen.

Groen bekijkt de mogelijkheden om opnieuw naar Unia te stappen wegens schenden van de anti-discriminatiewetgeving.