Groen Ieper vraagt onderzoek naar watergevoeligheid Vlamertinge bij Zuhal Demir

06 December 2021

Groen Ieper vraagt onderzoek naar watergevoeligheid Vlamertinge bij Zuhal Demir

Tijdens de gemeenteraad van 08/11/2021 ontstond er een hevige discussie over zoekzones voor woonprojecten in Vlamertinge. Fractieleider Jordy Sabels en schepen van ruimtelijke ordening Philip Bolle geraakten het niet eens over de watergevoeligheid van Vlamertinge en het waarom van het ontslaan van de huidige ruimtelijke planner Voorland. Omwille van die reden stapt Groen Ieper nu naar Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir om onderzoek te vragen naar de impact van extra bouwprojecten op de watergevoeligheid van de deelgemeente.

Het aansnijden van extra bouwgrond moet doordacht gebeuren, gaat Jordy verder. Vandaar dat we via extra onderzoek willen voorkomen - na alle overstromingsperikelen deze zomer - dat we via nieuwe bouwprojecten de watergevoeligheid van Vlamertinge zouden doen toenemen. Uit een bevraging aan de bewoners en het rapport van de ruimtelijke planner Voorland blijkt ook dat deze allebei het advies geven om niet te bouwen op de nieuwe zoekzones. Daarenboven kan de kost van het omvormen van deze gronden tot bouwgrond oplopen tot 2.97 miljoen euro. Budgetten die we deze legislatuur niet meer zullen vinden, waardoor het per direct een investering wordt van het volgende bestuur dat er na de verkiezingen anders zou kunnen uitzien. 

Er zijn wat Groen Ieper betreft dus heel wat onduidelijkheden ontstaan en zoals we ook op de gemeenteraad hebben aangegeven willen we deze laten onderzoeken door het kabinet van Zuhal Demir. We maken ons op dit moment teveel zorgen over de woonprogrammatie van Vlamertinge om mee te gaan in de visie van het stadsbestuur. Zonder extra onderzoek vinden wij niet dat de zoekzones omgezet kunnen worden naar bouwgrond.

Concreet stellen we dus drie vragen aan het kabinet omgeving ter onderzoek:

  1. Het waarom achter het ontslaan van Voorland werd niet duidelijk op de vorige gemeenteraad. Ligt dit effectief aan het aansnijden van deze zoekzones en het watergevoelige karakter van Vlamertinge of niet? Wij vragen aan de hogere overheid om dit te onderzoeken, aangezien we na deze zomerperiode extra voorzichtig moeten omspringen met toekomstige bouwprojecten in watergevoelige zones.
  2. Is het aansnijden van deze zoekzones nodig voor de ontwikkeling van de deelgemeente?
  3. Heeft de zoekzone aansnijden impact op de watergevoeligheid van Vlamertinge en zijn de zoekzones zelf daardoor niet onterecht ingekleurd als niet-watergevoelig?

Wij vragen aan het stadsbestuur dan ook om dit onderzoek af te wachten, zodat er weloverwogen een beslissing kan worden genomen over de zoekzones en het ruimtelijk plan direct goed zit.

Volledige vraag tot onderzoek aan Zuhal Demir kan je hier vinden: Vraag tot onderzoek Vlamertinge

Z

Extra informatie: Op de bovenstaande afbeelding kan je de twee aan te snijden zoekzones terug vinden. Groen Ieper vermoedt dat in deze zones bouwen effect kan hebben op de watergevoeligheid van de lager gelegen Du Parcwijk. Het is naar deze zones dat we onderzoek hebben gevraagd aan het kabinet van Zuhal Demir. Wil je zelf de hele startnota over Vlamertinge inkijken? Dat kan via deze link: Startnota Vlamertinge