Voorlopig geen rolschaatspiste op de kerstmarkt

08 Februari 2022

Voorlopig geen rolschaatspiste op de kerstmarkt

Het totale verbruik verbruik van de ijspiste komt neer op 91.500 Kwh

Kerst in Ieper werd in een nieuw jasje gestoken deze winter. Groen Ieper wou de voorbije gemeenteraad dan ook aangrijpen om samen met alle fracties een evaluatie te maken van deze editie.

Een rolschaatspiste als vervanger is een strijdpunt van Jong Groen Ieper sinds de oprichting van de lokale jongerenbeweging. In Wetteren werd er afgelopen kerstmarkt niet meer geopteerd voor een ijsschaatspiste, maar voor een rolschaatspiste. Groen vroeg zich dan ook af of deze optie in Ieper werd overwogen. Daarnaast stelde fractieleider Jordy Sabels ook vragen over het energieverbruik en de populariteit van de huidige ijspiste. 

Het uitgerekte karakter van de kerstmarkt zorgde voor minder sfeer. Uiteraard speelt Corona hierin een rol, volk verdelen is op dit moment beter voor de gezondheid dan het te centraliseren. Wordt volgend jaar in “normale tijden” teruggegrepen naar een ander model? Welke zaken passen er wel en welke zaken passen er niet in een vernieuwde versie?

"Ook in Ieper de mogelijkheden zijn bekeken tot het plaatsen van een rolsschaatspiste," verteld schepen Desmadryl: "Bij navraag bleek al heel duidelijk dat de minimale aanbieders van een rolsschaatspiste geen grote voorstander zijn om deze in de winter aan te leggen." Volgens de schepen zouden aanbieders enkel geïnteresseerd zijn indien de stad met een forse tussenkomst een zekerheid van inkomen biedt. "Het is zelf zo dat men bij extreem koud weer zelf zou opteren om de tent te verwarmen, daar rolsschaatsen een totaal andere beleving is dan ijsschaatsen. Ik kan alvast meegeven dat de kostprijs voor onze stad alvast veel te duur zou zijn," aldus schepen Desmadryl.

Over het aantal schaatsers zijn er geen exacte cijfers, maar alle gebruikers en de uitbaters waren zeer tevreden volgens de schepen. Het totale verbruik verbruik van de ijspiste komt neer op 91.500 Kwh, wat nog altijd neerkomt op een daling van 15.000 à 20.000 Kwh t.o.v. van de vorige installaties. Het stadsbestuur blijft erop hameren om de meest zuinige installatie op de markt aanbied.