Diederik Vandenbilcke

Coördinator externe activiteiten

Geboren en getogen in Ieper voelt Diederik zich geroepen om, met een open geest, mee na te denken over de toekomst van onze stad en er zich voor te engageren. Dat begon al vroeg binnen het Iepers jeugdwerk, meer bepaald bij de Speelpleinwerking. Dit vertaalde zich verder in het helpen in het oprichten van een Iepers jeugdatelier en door de actieve rol die hij had binnen het JOC.

------ Waar in Ieper woon je? ------ 
Wij wonen in Ieper-centrum, in de Boomgaardstraat, vlakbij “noedndjok” (JOC). Dat is ook de straat van ‘Kaffee Bazaar’, van ‘Kaders D’Haene’, van ‘Em’s’, van ‘Kaffie’, van ‘t ‘Olijfje’, van de ‘Viva’ en ‘Argenta’ en sedert kort hebben we er een Latijns-Amerikaanse bar bij!
Voor mij is deze locatie pure nostalgie! In het JOC-jeugdhuis, heb ik in de jaren ‘80, héél veel tijd doorgebracht. Samen met vrienden hebben we er jeugdatelier ‘t Warhol en de vzw ‘Les Frères de Jacques’ opgericht, vele jaren speelpleinwerking gedaan, de Flisj geïllustreerd, gebiljart en gepingpongd, achter en voor de toog gestaan, lief en leed gedeeld, genoten en gesloten...

------ Wat doe je in het dagelijkse leven? ------
Al meer dan 20 jaar ben ik grafisch vormgever: zowel ‘zelfstandig in bijberoep als voor de ‘Dienst Musea’. Je kent misschien nog het vorige logo van de stad Ieper (met de vredesduif en het kruis)? Of de broodjeszaak “Het Beleg van Ieper”? Of de cover van het boekje van Filmuniversiteit, het logo van Sporrewoan, de uitgave “Gids voor Kids”, het logo van Apotheek Vandewal, de Nocturnes, Kartje Kilo, de Snoezepoezen, Heemkring Flambertus, Jeugdhuis Den Couter, Museum ‘t Jagershof, WVA, Tuinsappen Lombarts Calville,... Af en toe teken ik ook wel eens een cartoon.
Verder heb ik een zwak voor grootsteden (voornamelijk Parijs). Ik heb een boontje voor boekenwinkels, voor Andy Warhol en voor alles wat met vormgeving te maken heeft, gaande van fotografie over interieurdesign tot etalages en lettertypes...
Mijn hart (maar vooral mijn maag) gaat ook uit naar goeie (bistro-)gastronomie. Sinds kort maak ik zelf pizza ;-).
Verder hou ik mij graag bezig met ‘BOIJOUX’ (een samensmelting van bois én bijoux) - dat zijn eigen ontworpen houten sieraden, die worden geëmailleerd, afgewerkt en verkocht.
Ik voel mij heel erg thuis op rommel- en brocantemarkten en af en toe geef ik nog een workshop ‘fantasiegrime’.

"Een ketting is maar zo sterk
als de zwakste schakel, daarom
is en blijft een degelijk sociaal
netwerk evenzeer prioritair."

----- Waarom kies je voor Groen Ieper? -----
‘Groen’ is voor mij geen keuze maar een noodzakelijkheid. Niet noodzakelijk voor mij (en niet voor mijn kinderen want ik heb er geen) maar voor de kinderen (van de kinderen) van de buren, van de wijk, de stad, de streek en het hele land. En daar stopt het niet, dat weet jij ook wel. Zonder zorg voor ons leefmilieu kennen we geen welzijn.

----- Wat wens je Ieper? ------
Een stad met een gezonde, goed doordachte, 21ste-eeuwse make-over, met prioritaire aandacht voor groene open ruimte en creativiteit, met veel meer aandacht voor de voetgangers, fietsers, de rolwagen en de poussette. Met ondersteuning voor initiatieven die vanuit de bevolking komen, vanuit de wijkraden, de fietsersbond, de verkeerscommissie, de milieuraad en de vele andere adviesorganen en inspraakkanalen.
Ik wens Ieper na de verkiezingen een gemeentebestuur met héél veel gezond verstand toe. Een bestuur dat toekomstgerichte beslissingen durft nemen. Een bestuur dat (na de herdenkingsjaren) focust op ‘Vrede’!